ALPRA DESIGN
 

Alpra I avtor I kontakt I reference I oblikovanje I ilustracije I koledarji I Avtovizije I Fotovizije I Noordung I snežni gradovi

 

 

Aleksander Praper - ALPRA

Rojen je v Slovenj Gradcu. Osnovno šolo je obiskoval v Mežici, kjer biva še danes. Po uspešno opravljeni Gimnaziji na Ravnah na Koroškem se je po priporočilu šole vpisal na višješolski študij strojništva v Mariboru, ker pri nas ni študija avtomobilskega oblikovanja, ki ga je zanimalo že od nekdaj. Višješolski študij je zaključil leta 1998. Leta 2010 je diplomiral na univerzitetnem študiju inženirskega oblikovanja, na Fakulteti za strojništvo v Mariboru.

Alpra-Aleksander Praper

Aleksander Praper - Alpra v muzeju starodobnikov

 

Riše od rane mladosti. Še posebej se je v risanju avtomobilov usmeril na koncu osnovne šole. Prvo samostojno razstavo je imel v osmem razredu (leta 1990), na Osnovni šoli Mežica, na pobudo likovnega učitelja g. Stojana Brezočnika. Pozitivni odzivi na razstavi so ga vzpodbudili, da se še bolj posveti risanju lastnih idej avtomobilov. Leto kasneje je vzpostavil stik z oblikovalskim centrom tovarne BMW (D). Z njihovo pomočjo (orodja in materiali) je izdelal model lastne vizije BMW serije 7 v merilu 1:10 in ga leta 1992 odnesel tudi predstaviti v oblikovalski center. Na predlog Hansa Brauna, takratnega vodje notranjega designa v BMW-ju, se je udeležil mednarodnega natečaja Art Centra College of Design (CH). Uvrstil se je v finale, kot najmlajši finalist. Skupaj z ostalimi finalisti natečaja je leta 1993 razstavljal na Ženevskem avtomobilskem salonu. Istega leta je svoje oblikovne študije razstavil tudi v šolskem centru Epicentrum v Ljubljani in na Gimnaziji Ravne na Koroškem. Na Ljubljanskem avtomobilskem salonu, pod okriljem revije Avtomagazin, sta svoje zamisli razstavila skupaj z Robertom Lešnikom.

Leta 1994 je z raziskovalno nalogo o avtomobilskem oblikovanju osvojil prvo mesto v svoji kategoriji v koroški regiji. Na pobudo priznanega fotografa, g. Toma Jeseničnika, je v založbi ČZP Voranc iz Raven na Koroškem izdelal prvi koledar z lastnimi risanimi vizijami avtomobilov in pričel ekskluzivno serijo avtomobilskih oblikovalskih koledarjev, ki se še nadaljuje. Marca leta 1995 mu je podjetje HIT Katedra organiziralo razstavo v Novinarskem klubu v Mariboru. Po objavi zamisli BMW-jev bližnje prihodnosti v "Delu na kolesih", ga je kolega pregovoril, da je na steno njegove garaže narisal eno izmed objavljenih skic (BMW Z3) v naravni velikosti. Po nepretrganih 35 urah risanja je bila gotova prva njegova tovrstna risba. V začetku leta 1996 je razstavljal skice svojih idej in demonstriral potek risanja avtomobilov na Salonu najhitrejših avtomobilov v Ljubljani, pod okriljem revije Avto Foto Market. Pozno v jeseni je v Mariboru na steno narisal svojo drugo risbo v naravni velikosti, njegov predlog za predelavo serijskega BMW Z3.

Aleksander Praper - Alpra

Posebna ljubezen do natančnega ročnega dela - risanje starodobnika za dobrodelno dražbo.

 

Maja leta 1997 je pričel pripravljati avtomobilsko oddajo Avtomanija na Koroškem radiu, par mesesev kasneje pa objavljati avtomobilske članke tudi v koroškem mesečniku Prepih. Razstavljal je še "Pri Drofelniku", v Črni na Koroškem ter na srečanju eksotičnih avtomobilov v Mariboru. Za omenjeno srečanje je pripravil tudi ilustracijo futurističnega avtomobila za prospektni material. V podjetju Johnson Controls NTU, v Slovenj Gradcu, je preko novoletnih praznikov na tekstilne žaluzije narisal edinstveno risbo lastne vizije superšportnega avtomobila. Leta 1998 se je prvič udeležil tradicionalne gradnje snežnih gradov, v Podpeci nad Črno na Koroškem. Od takrat je bila Aleksandrova ekipa na tej prireditvi prisotna še 13 krat. Od leta 1998 je skoraj 10 let deloval kot mentor krožka risanje avtomobilov na mežiški osnovni šoli. Oktobra 1998 je razstavljal v Bildungsheimu Sodalitas v Tinjah (A) in v hotelu Peca, Mežica.

V letu 2000 je Aleksander sodeloval pri projektu Formula S na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Kot študent inženirskega oblikovanja je bil zadolžen za oblikovanje dirkalnika in pridobivanje sponzorstev. Z ekipo so poleti odšli tudi na mednarodno tekmovanje v Anglijo, kjer so osvojili 10. mesto in postali najboljša ekipa celinske Evrope ter ekipa, ki je dobila posebno nagrado za zgledni "team spirit". Spomladi leta 2001 je razstavljal na Gimnaziji Ravne na Koroškem, v jeseni pa v razstavišču Tehničnih fakultet, v Mariboru. Napisal je nakaj člankov o oblikovanju avtomobilov za revijo Avto + Šport. V jeseni je skupaj s prijatelji iz ekipe Formula S (2000) ustanovil internetni avtomobilski magazin: www.avtoin.com. V letu 2002 je pripravljal oddaje Za volanom, na radiu Štajerski val. Svoja dela pa je razstavil v gostišču Stari Ilir v Limbušu ter ob otvoritvi nove linije podjetja Grammer v Slovenj Gradcu. V jeseni je oblikoval unikatni avtomobil za jubilejne kovance ob 50 letnici Preventa.

razstava STINIUS Dravograd

Na razstavi ustvarjalnega združenja STINIUS, v Dravogradu, ob začetnem idejnem projektu el. avtomobila Chebela

 

Leta 2003 je, v okviru "Meseca oblikovanja", pripravil tri razstave. V avtomobilskem salonu Avta Triglav (Ljubljana) so bile na ogled ideje avtomobilov znamk Alfa Romeo, Lancia in Fiat. V salonu Avta Aktiv (Ljubljana) je bila pregledna razstava -12 let oblikovalskih idej BMW-jev. Tik pred novim letom pa se je razstava alf, lancij in fiatov ponovila še v Kopru, v avtomobilskem salonu podjetja Avto plus. V začetku leta 2004 se je skupaj z delom ekipe spletne strani www.avtoin.com priključil spletni strani www.mobisux.com, ki je s tem pridobila tudi avtomobilske tematike. Poleti pa se je oddaji Avtomanija na Koroškem radiu pridružila nova oddaja s testi avtomobilov - Za volanom.

V začetku leta 2005 je postal del avtomobilske novinarske ekipe Siola. V juniju je rastavljal na Gimnaziji Ravne na Koroškem, v juliju pa ob srečanju državnikov pri Najevski lipi. Jesen je zaznamovala izdelava drugega modela po lastni zamisli - tokrat luksuznega Audijevega kupeja. V letu 2006 je pričel sodelovati pri razvoju oblike za zavorno lučko na motorni čeladi, v jeseni je svoj model luksuznega Audijevega kupeja in model zavorne lučke razstavljal na Oblikovalskem bienalu v Ljubljani. Isto leto je pripravil superšportno evolucijo Audijevega kupeja. V letu 2007 se je pričel ukvarjati tudi z grafičnim oblikovanjem in oblikovanjem spletnih strani. Konec leta je prekinil sodelovanje s Siolom in novinarsko delovanje preusmeril na avtomobilsko spletno stran www.avtovizije.com.

Aleksander Praper - Alpra

Tradicionalno podpisovanje koledarjev, preden gredo v roke kupcev.

 

Aleksander je leta 2008 svoje avtomobilske dizajne razstavljal skupaj s študenti smeri Inženirsko oblikovanje v galeriji Media Nox, v Mariboru. Na mednarodno oblikovalsko razstavo BIO se je uvrstil nov design varnostne lučke na čeladi. V letu 2009 je postal član koroškega ustvarjalnega projekta Stičišče inovativnosti in ustvarjalnosti "STINIUS". V septembru se je pridružil konzorciju podjetij, ki razvijajo prvi slovenski mestni električni avtomobil "Chebela". Zasnoval je obliko koncepta ter kasnejšo izbrano končno obliko. V oktobru je, kot eden izmed devetih koroških oblikovalcev, razstavljal plakat na temo "avtomobilsko oblikovanje", v času "Dnevov ustvarjalnosti in inovativnosti na Koroškem". V novembru je registriral podjetje ALPRA DESIGN in, po več letih delovanja v okviru drugih založnikov, prevzel založništvo svojih koledarjev.

Podzemlje Pece

Razstava koledarja ALPRA DESIGN 2014 v podzemlju Pece.


Chebela buggy

Septembra leta 2010 je bila, po 13 letih in skoraj 800 oddajah, ukinjena avtomobilska oddaja Avtomanija, na Koroškem radiu. Novinarsko delovanje je v celoti usmeril na avtomobilski portal Avtovizije.com in se intenzivneje posvetil tudi fotografiji, kjer deluje pod oznako Fotovizije. V letu 2013 je razstavljal v Domu starejših Fara in v edinstveni podzemni dvorani Podzemlja Pece, kjer je razstavljal tudi v letu 2014. Na lokalnih volitvah je kandidiral kot edini nevtralen samostojni kandidat v občini Mežica, dosegel odličen rezultat in bil izvoljen za občinskega svetnika. V letu 2015 je, za namen testiranja pogonskega sklopa, oblikoval zunanjost poenostavljene "buggy" izvedbe električnega avtomobilčka Chebela. Pridružil se je ekipi, ki razvija napredno oblikovane torbe za motocikle.

Noordung One e-bike

Predserijski prototip stilskega hi-tech električnega kolesa Noordung No. 02


Aston MArtin St. Gallen razstava

V letu 2016 je že štirinajstič gradil snežne gradove pod Peco in se s svojo ekipo osmič uvrstil med prve tri. V februarju je v MKC Slovenj Gradec pripravil razstavo koledarja ALPRA DESIGN 2016 in predavanje o 22-letni tradiciji in razvoju teh posebnih avtomobilsko - oblikovalskih koledarjev. Aleksander je član ekipe Noordung d.o.o. Zadolžen je za obliko stilskega ultra-lahkega visoko-tehnološkega električnega kolesa Noordung. Prototipno kolo je uradno predstavitev za javnost doživelo konec junija 2017, v okviru posebnega dogodka pri Aston Martinu St. Gallen. Posebej za dogodek je pripravil tudi razstavo oblikovnih predlogov za stilsko prilagoditev kolesa Noordung različnim modelom avtomobilov Aston Martin. Od leta 2017 je Aleksander eden izmed osrednih avtorjev člankov za revijo Avto Motor Classic.

Ustvarjanje koledarja

Osnova za vsako oblikovanje - grafično ali industrijsko, so ročno izdeelane skice. Tudi koledarji ALPRA DESIGN

 

V letu 2018 je izšel jubilejni 25. eksluzivni stenski koledar ALPRA DESIGN. Jubilejno leto je prineslo tudi predstavitev tradicije tehposebnih koledarjev in kolesa Noordung na razstavi Future mobility, v upravni stavbi Gospodarske zbornice Slovenije, kjer so bili novembra in decembra predstavljeni presežki slovenske avtomobilske industrije. V novembru je Aleksander na lokalnih volitvah nastopil s svojo nevtralno listo Mežica brez meja. Osvojili so 16 % glasov in pridobili tri mandate. V februarju 2019 je ekipa projekta Noordung novo razvojno fazo električnega kolesa predstavila v Milanu, v času Milanskega tedna mode. Jeseni leta 2020 se je Aleksander vrnil na fakulteto, na kateri je študiral, tokrat v vlogi asistenta za oblikovalsko-risarske in kreativne predmete, na smeri inženirsko oblikovanje. S 27. koledarjem Alpra design je v času epidemije Covid-19 izrazil podporo ljudem v humanitarnih poklicih in dejavnostih ter namensko ustvaril zelo poseben in izvedbeno zahteven koledar. V letu 2021 so se nadaljevale izboljšave elktričnega kolesa Noordung in priprave za serijsko proizvodnjo. Konec leta pa je luč sveta ugledal že 28. ekskluzivni koledar Alpra design, tudi tokrat s tematiko, ki v sebi nosi moralni nauk ohranjanja optimizma.

Serijsko kolo Noordung, Ljubljana 2022

Julija leta 2022 je ekipa Noordunga na sejmu Eurobike, v Frankfurtu, predstavila proizvodno verzijo električnega kolesa Noordung. Požela je veliko pohval za videz in sam izstopajoč koncept. Aleksander je na 29. koledarju ALPRA DEISGN predstavil sodobno interpretacijo temnega kontrastnega senčenja, kakršno je bilo zanj značilno pred 30 leti, ko je bil prvič povabljen v BMW dizajn. Tudi tokrat je koledar s posvetilom opozoril na problematiko v naši družbi - na zapostavljanje skrbi za starejše. V oktobru, v okviru Meseca oblikovanja, je kolo Noordung prejelo nagrado 'dizajn leta 2022, za industrijski dizajn'. Novembra je na lokalnih volitvah nestrankarska lista Mežica brez meja, katere nosilec je Aleksander, dosegla najboljši rezultat in s tem največ članov v občinskem svetu občine Mežica. Decembra je sledilo novo pomembno priznanje - odličnost dizajna kolesa Noordung so z nagrado potrdili na enem izmed najpomembnejših oblikovalskih izborov - German design award. Mark Maze, novi župan Mežice, je 1. aprila 2023 Aleksandra izbral za podžupana. Zaradi poplav, ki so avgusta močno prizadele njegove domače kraje, je 30. koledar ALPRA DESIGNzasnoval v dramatičnem temnem slogu, ki se navezuje na videz Slovenije v času poplav, pri čemer svetli koceptni avtomobilii izražajo zavetje in optimističen pogled v prihodnost. Koledar je posvetil vsem prizadetim v poplavah ter tistim, ki so nesebično pomagali.Prispevki o Aleksandru so bili objavljeni:

- V revijah in časopisih: Avto magazin, City magazine, Motorevija, Večer, Slovenec, Delo, Žurnal, 7D, Dnevnik, Koroški fužinar, Prepih, Avto+Šport, Avto Focus, Finance, Avto Foto Market, Mobil, Ajnštajn...

- V televizijskih oddajah: TV Avtomagazin, 10.000 obratov, VTV Magazin, VTV Dobro jutro, Net TV, TV pika...

- Na radijskih postajah: Koroški radio, Radiu Tržič, Radio Maribor, Radio Štajerski val.

- Na spletnih straneh: Siol, Večer, Delo, Žurnal, Avtomobilizem, Caranduser, Avtofotomarket, Avtoin, Avtomagazin, Avto.info, Volan, Avto arena, Avto.over.net, Arhivo, Avtovizije, Terenec...

 

 

Vsebina spletne strani je avtorsko delo! V skladu z zakonom o avtorskih pravicah je last Praper Aleksandra. Vsaka nedovoljena uporaba vsebine, objavljene na tej strani, je kaznivo dejanje. O možnosti uporabe prispevkov se je potrebno dogovoriti z avtorjem!