ALPRA DESIGN
 

Alpra I avtor I kontakt I reference I oblikovanje I ilustracije I koledarji I Avtovizije I Fotovizije I Noordung I sne�ni gradovi

 

 

Ekskluzivni stenski koledar ALPRA DESIGN 2022

Omejena podpisana in oštevilčena serija 700 izvodov

 Koledar ALPRA DESIGN 2022 se prične s sivinskimi toni, ki simbolizirajo sedanje nekoliko otožne čase in se razvije v barvitost, ki je pred nami.

 

28. koledar ALPRA DESIGN - tematika optimizma

V časih, kakršnih naše generacije še niso doživljale, potrebujemo veliko mero optimizma in zazrtost v lepšo prihodnost. To izraža koledar ALPRA DESIGN 2022. Na njem je upodobljenih 12 idej neobstoječih avtomobilov, ki kažejo moj pogled na avtomobile bližnje prihodnosti. Z uporabo živahnih barv ter igre svetlobe in senc sem želel ustvariti igrivo veselo dinamiko, kakršne na koledarjih ALPRA DESIGN še ni bilo. Verjamem, da bo leto 2022 spet bolj barvito in veselo!

Bistvo koledarjev ALPRA DESIGN še vedno ostaja njihova v globalnem merilu edinstvena tematika - vizije nevtralnih avtomobilov prihodnosti. Hkrati sodijo med redke koledarje na globalnem trgu, katerih tematika je oblikovalska, oziroma razvojna. Zato je idealno darilo za podjetja, ki želijo delovati nevtralno in podariti nekaj pristno slovenskega, s tradicijo in hkrati s tematiko, ki nakazuje usmerjenost v prihodnost, inovativnost ter odstopanje od množičnosti.

 

Tradicionalna kombinacija ročnega in digitalnega ustvarjanja

Koledarji Alpra design predstavljajo ljubiteljstvo, strast, veselje do vožnje, stremljenje h kakovosti in ljubezen do dizajna. Tudi izdaja za leto 2022 ni poceni prikaz digitalnih efektov, temveč za osnovo še vedno ohranjam klasičen način ustvarjanja - vse skice avtomobilov so risane ročno, s svinčniki na papir. Po prenosu na računalnik sem zasenčil avtomobil in obarval površine ter dodal ustrezno zasnovan koledarski del. Združevanje klasičnega risanja na papir in dodelave na računalniku, omogoča nadaljevanje tradicionalnih ročnih veščin in doseganje še bolj realističnega gladkega videza avtomobilov ter intenzivno barvitost.

 

skica za koledar ALPRA DESIGN 2022

Dizajni vozil, upodobjeni na koledarjih ALPRA DESIGN, vedno pričnejo nastajati klasično - z ročnimi skicami. Primer skice za koledar ALPRA DESIGN.

 

Koledar s humano noto

Ob misli, da se v sedanji zdravstveni krizi vsak po svoje trudi kar najbolje delati tisto kar zna in za kar je poklican, se vendarle zdi, da so najbolj na udaru tisti, ki delajo neposredno s prizadetimi ljudmi. Lani sem organizacijam, ki opravljajo humano delo in so še posebej pod udarom v času epidemije, razdelil preko 60 izvodov, ki so imeli na dotisku izpostavljeno vspodbudno sporočilo in okoli njega našteta podjetja, ki so kupila moje koledarje. Letos je bilo za ta namen razdeljenih 30 koledarjev - predvsem zdravstvenim ustanovam in ustanovam za socialno varstvo. Čeprav si vsako podjetje, ki omogoča preživetje ljudem, zasluži spodbudo (čemur so že v osnovi namenjena tudi poslovna darila), so tako podarjeni koledarji izraz naše skupne podpore humanim dejavnostim in ljudem, ki v naša življenja prinašajo optimizem in barve.

Koledar ALPRA DESIGN 2022 prikazuje koncepte avtomobilov na barvit, kontrasten način - v želji po vzbujanju občutkov veselja in optimizma, ki nam ga v teh časih manjka.

INFORMACIJE in NAROČILA:
koledar@alpra.com

 

EDINSTVENA alternativa

Koledarji ALPRA DESIGN predstavljajo ljubiteljstvo, strast, veselje do vožnje in ljubezen do dizajna. Njihovo bistvo je tematika - vizije nevtralnih avtomobilov prihodnosti. S svojo nevtralnostjo koledarji ALPRA DESIGN ne delajo reklame nobeni obstoječi znamki in nobene ne zanemarjajo, temveč že 27 let pišejo povsem svojo zgodbo. Hkrati sodijo med redke koledarje z oblikovalsko, oziroma razvojno tematiko. Zato so idealno darilo za tiste, ki želijo podariti pristno slovenski izdelek s tradicijo in hkrati s pogledom v prihodnost. Z nadpovprečno kakovostjo in detajli odstopajo od množičnosti. V razvoj posameznega koledarja je vloženih več mescev dela! Povrh je vsak izvod ročno podpisan in oštevilčen.

Na koledarju ALPRA DESIGN 2022 je na ogled pester nabor idej avtomobilov, ki so bili oblikovani namensko zanj.

 

V skladu s časom in prilagojen za pošiljanje

Koledar ALPRA DESIGN 2022 ostaja enakega formata in enake kakovosti kot zadnja leta. Tako kot lani, je tudi letos pozornost namenja dejstvu, da se bodo darila večinoma pošiljala. Glede tega imajo koledarji ALPRA DESIGN, tudi po zaslugi kompaktne embalaže, prednost pred marsikaterim drugim darilom, predvsem pa pred drugimi koledarji. Vse aktivnosti med tiskom in pri dodelavi ter dostavi se bodo izvajale z maksimalno skrbjo za upoštevanje vseh zdravstvenih ukrepov. Dotisk je možno organizirati v naprej, torej se lahko koledarji naročnikom dostavijo dotisnjeni. Tudi letos nudimo zaščito koledarjev z vakumiranjem, kar poveča odpornost pred vremenskimi vplivi med dostavo k obdarovancem. Vsakemu koledarju bo pripadala po ena tematsko usklajena poštna kartica, s kuverto vred. Po želji je lahko pritrjena na koledar ali priložena - za sporočanje vaših želja obdarovancu. Kartonska škatla za koledar ALPRA DESIGN 2022 bo primerna tudi za pisanje naslovov, oziroma pošiljanje.


Koledar ALPRA DESIGN 2022 z dodatnimi storitvami omogoča, da lahko z minimalnim časovnim vložkom, estetsko in z osebno noto obdarite vaše partnerje ter poskrbite, da bo na njihovi steni visela tradicionalna in izstopajoča reklama za vaše podjetje.

Prikaz razvoja koledarja skozi različne faze - od ročne risbe ideje, preko osnovnega senčenja, do realistične predstavitve. Po izboru najprimernejših skic vozil bližnje prihodnosti, je sledilo več stopenj dodelave in senčenja.Osnovni PODATKI

- Edinstvena rdeča nit že 28 let: edini nevtralni avtomobilski koledar.
- Zasnovan je za mednarodno uporabo: meseci so označeni s številkami.
- Tematika optimizma in dobre volje: izrazito barvit, dinamičen in kontrasten koledar.
- Tradicija ročnega skiciranja: klasično risane skice, senčenje in dodelava na računalniku.
- Kakovosten 250 g papir formata 49 x 34 cm, z masivnejšo 350 g naslovnico.
- Dodan je predlist s številčenjem in podpisi ter opisom tematike v tujih jezikih.
- Podložni karton je podaljšan in namenjen dotisku logotipa podjetja (velikosti do 49 x 6 cm).
- Vsak izvod ima v kuverti priloženo poštno kartico z motivom iz koledarja - za sporočilo obdarovancem.
- Koledar je vstavljen v po meri izdelano kartonsko škatlo, ki je primerna za pošiljanje po pošti.
- Humana nota: v letu 2020 je bilo humanim organizacijam, v znak spoštovanja, razdeljenih 61 koledarjev.
Tudi letos bo del naklade namenjen takšnemu obdarovanju.

Možna izdelava dotiskov (tudi s temno pasico), vakumiranje in vstavljanje v škatlo - koledar pripravljen za pošiljanje

Moje ideje vozil prihodnosti na koledaju ALPRA DESIGN 2022, razen enega avtomobila, so v skladu z mojim načelom, da morajo lepi avtomobili imeti tudi obline.

 

INFORMACIJE in NAROČILA:
koledar@alpra.com


MNENJA - Kupci vedo zakaj ravno ALPRA DESIGN!

Koledarji ALPRA DESIGN s svojo specifično tematiko pritegnejo posebne kupce, ki cenijo izstopajoč izdelek, omejeno serijo in inovativnost zasnove. Takšno darilo izraža naprednost, spoštovanje kakovosti in zazrtost v prihodnost. Večina kupcev po prvem nakupu ostane zvestih. Nekaj jih je povedalo, zakaj:

  • "Koledar Alpra design je edinstven in vizionarski, a obenem nam je zelo blizu, saj vedno znova nastane iz vizij in izpod prstov domačega oblikovalca. Te vizije nas navdihujejo, da lahko tudi mi v našem poslu ustvarjamo in dosegamo svoje. In čeprav so koledarji zelo pogosto novoletno darilo, je ta tako zelo poseben in ekskluziven, da skoraj vsi izvodi, ki jih skupaj z osebnim posvetilom podarimo našim poslovnim partnerjem, zasedejo častno mesto na stenah pisarne ali doma." Vladimir Pogač, Direktor, Turna proizvodnja in trgovina d.o.o.
  • "Ta koledar ni kar tako. Ker: ko ga prvič vidiš in prelistaš, te osupne in zamrzne. Ampak očara! Ni pa za vse. Ta koledar je za ljudi, ki rabijo pašo za oči. Tako kot jaz. Vsi, ki jim je bilo dano, da so prejeli v dar Alpra Design koledar, vedo, da so izbrani. To je koledar za edinstvene, taprave, pogumne, srčne in poštene ljudi." Irma Gnamuš, direktorica, ORFIS d.o.o.

  • "Strast, prefinjenost, ekskluzivnost, nevsiljiva pojavnost, ki pusti globok vtis. Koledar podarim izbrancem, ki imajo tudi sami prav take lastnosti!" Suzana Filipančič, Vice President Corporate Development, GRAMMER AG.

  • "Koledar Alpra design vsako leto kupim, ker s tem podpiram kakovosten oblikovalski izdelek pri tem, da se iz leta v leto ohranja kot stalnica na tržišču, namesto da denar zapravljam za kopico ničvrednih in  nikomur potrebnih novoletnih daril, kot je to običaj." Irena Hlede,arhitektka, oblikovalka, novinarka in izvršna direkotrica Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo.
  • "Koledarje Alpra design podarjamo posebnim partnerjem že dolga leta, ker jih odlikuje edinstvenost in unikatnost. Nizka naklada je samo še dodaten plus, da ostajamo zvesti." Maja Spanžel, Vodja marketinga, TAB d.d.

V novembru in decembru 2018 so bili koledarji ALPRA DESIGN, zaradi svoje globalno edinstvene tematike, tudi del razstave presežkov slovenske avtomobilske industrije "Future mobility", v upravni stavbi GZS v Ljubljani.

 

ALPRA 2021 škatla

Koledarji ALPRA DESIGN so vloženi v namensko izdelane kartonske škatle. V letih 2020 in 2021 so škatle brez potiska, da so bolj primerne za pošiljanje koledarjev po pošti.

 

Nadaljevanje tradicije že od leta 1994

Daljnega leta 1994, ko še nismo imeli dostopa do celega sveta zgolj s klikom, ko so umetnine nastajale še predvsem ročno, ko so bile razdalje videti še veliko večje in digitalizacija v povojih, ko ni bilo mogoče na internetu iskati zgledov in navdihov, se je rodil prvi avtomobilsko-oblikovalski koledar ALPRA DESIGN.

Na pobudo priznanega fotografa Toma Jeseničnika, sem zamisel o koledarju ponudil koroški založbi ČZP Voranc. Prvi koledar s tematiko avtomobilskega oblikovanja je bil posebnost v našem prostoru, saj je prvič prikazal avtomobile nevtralno - kot umetnost iz katere se, na koncu razvojnega procesa, rodi pločevina.

Ročno ustvarjanje skic se prične že precej pred izidom koledarja, poleti. Vseeno pa koledarjev ne izdam pet mescev pred koncem leta, saj je količina vedno omejena, oštevilčena in ni ustvarjana na zalogo. (fotografija: 2018)

 

Prvi in drugi koledar je grafično oblikoval diplomirani arhitekt Borut Bončina, kasneje pa sem oblikovno zasnovo prevzel sam. Vsako leto znova so se koledarji ALPRA DESIGN pojavili v drugačni podobi, z novimi idejami in drugačnim značajem.

Skozi leta je videz koledarjev zorel tako oblikovno kot izvedbeno. Zamenjali so več založb in tiskarn, dokler nisem leta 2009 prešel v samozaložbo, v okviru podjetja ALPRA DESIGN. A kljub spremembam, ki so se dogajale v ozadju, je bistvo ostalo nespremenjeno - vsak koledar ALPRA DESIGN je bil in je nevtralen avtomobilski koledar, saj ima upodobljene ideje avtomobilov neobstoječe avtomobilske znamke.

Z usihanjem moči koroške avtomobilske industrije, ki je bila glavni kupec koledarjev ALPRA DESIGN, so se naklade zmanjšale. Koledarji so postali še bolj eksotični. Na željo večjega kupca sem dodal predlist z opisom tematike v več jezikih, saj je večina koledarjev pristala v rokah tujih poslovnih partnerjev slovenskih podjetij.

Skozi takšne in drugačne čase so koledarji ALPRA DESIGN obdržali precej zvestih kupcev in v veliko veselje mi je, da mu je večina sedanjih zvesta že vsaj 10 let, nekaj pa tudi 20 in več. Z zvesto mrežo strank in željo po nenehnih izboljšavah so koledarji ALPRA DESIGN postali zbirateljski koledarji. Vedno znova so določeni kupci ob dostavi želeli imeti podpisane prve stranice in posledica je bila uvedba številčenja ter ročnega podpisa ter zaščitne kartonske škatle. Tako je koledar dobil današnjo osnovno podobo, ki ne le s tematiko pač pa tudi izvedbo odstopa od običajne ponudbe.

koledar ALPRA DESIGN 2019

Tradicionalno podpisovanje in številčenje omejene serije koledarjev ALPRA DESIGN. (fotografija koledarja 2019)

 

Zaradi specifike tematike in poudarjanja kakovosti imajo koledarji ALPRA DESIGN povsem zavestno bistveno ožji krog potencialnih kupcev in s tem manjši tržni potencial kot cenejši in kakovostno (pod)povprečni koledarji, ki poudarjajo najbolj priljubljene avtomobile in zaželene avtomobilske znamke. A moj namen ni biti komercialno všečen vsem, temveč delati kakovostne in nadpovprečne stvari, ki jih dojemam kot dobre, pravilne in potrebne.

ČLANKI o koledarju

Koledarji ALPRA DESIGN so, kot izrazito posebni avtomobilski koledarji in povrh eni izmed koledarjev z najdaljšo tradicijo na trgu, vsako leto znova predstavljeni tudi v raznih medijih. Posebej temeljito je razvoj koledarja nekoč spremljal Žurnal:

INFORMACIJE in NAROČILA:
koledar@alpra.comPrimeri preteklih koledarjev

Čeprav stenski koledarji ALPRA DESIGN že več kot četrt stoletja nadaljujejo tematiko nevtralnega avtomobilskega dizajna, vsako leto z novim koledarjem prinese nekoliko drugačno "zgodbo". Tej sledi ustrezna izbira barv, papirja, embalaže, kar pomeni, da tudi zveste stranke svojim obdarovancem vsako leto dajo koledar, ki se razlikuje od prejšnjih. Vsak nosi sporočilo, vsak nosi v sebi mojo energijo leta, ki se izteka in namen za leto tokom katerega bo visel na stenah.

 

Koledar ALPRA DESIGN 2021

ALPRA DESIGN 2020

Koledar ALPRA DESIGN 2020

Alpra design 2019

Koledar ALPRA DESIGN 2019

Alpra desogn 2018

Koledar ALPRA DESIGN 2018

Alpra design 2017

Koledar ALPRA DESIGN 2017

Alpra design 2016

Koledar ALPRA DESIGN 2016

alpra design 2015

Koledar ALPRA DESIGN 2015

Alpra design 2014

Koledar ALPRA DESIGN 2014

Alpra design 2013

Koledar ALPRA DESIGN 2013

 

 

Vsebina spletne strani je avtorsko delo! V skladu z zakonom o avtorskih pravicah je last Praper Aleksandra. Vsaka nedovoljena uporaba vsebine, objavljene na tej strani, je kaznivo dejanje. O možnosti uporabe prispevkov se je potrebno dogovoriti z avtorjem!